Weerstandlassen
Bij het weerstandlassen wordt er gebruik gemaakt van het Joule Effect (Q=I²x R x T). Dit houdt kort samengevat in dat er een zeer hoge stroom (zeer kleine spanning) door beiden contactvlakken gaat onder hoge druk en tijd. Door de weerstand, die voornamelijk aanwezig is tussen de contactvlakken, wordt het materiaal plastisch en ontstaat er een zeer solide verbinding. Vaak wordt er, onterecht, gedacht dat de materialen aan elkaar gesmolten worden, maar dat is niet juist. Het is de plastische toestand van het materiaal en de hoge druk die het verbindt. Net zoals de smid dat in de middeleeuwen deed met het harnas van een ridder door middel van verhitten en met de hamer creëerde hij de druk.
Een voordeel van weerstandlassen is dat je geen beschermgas of andere toevoegmaterialen nodig hebt. Dat komt omdat er tussen de te lassen onderdelen geen zuurstof of andere nadelige stoffen kunnen komen. Puntlassen, rolnaadlassen en projectielassen zijn de drie belangrijkste vormen van weerstandlassen.
Puntlassen
Puntlassen is het verbinden van dunne metalen platen met behulp van een puntlasmachine. Er hoeft geen materiaal toegevoegd te worden. Er gaat een enorme hoge stroom door beide onderdelen waardoor ze plastisch worden en er een puntvormige las ontstaat. Materialen die je kunt puntlassen zijn staal, roestvast staal, aluminium en gegalvaniseerd staal. Deze vorm van lassen wordt veel toegepast bij auto’s, maar ook bij metalen kasten bijvoorbeeld.
Projectielassen
De derde vorm van weerstandlassen waar Mr. Welding in gespecialiseerd is, is projectielassen. Ook deze lastechniek is een variant op het puntlassen. Bij projectielassen worden twee onderdelen geklemd tussen twee elektroden. Ook hier loopt vervolgens een zeer grote elektrische stroom doorheen wat zorgt voor verhitting. De contactvlakken worden plastisch en door hoge druk ontstaat vervolgens de lasverbinding. Net als bij andere varianten van weerstandlassen is het ook bij projectlassen niet nodig om berschermgas te gebruiken.
Rolnaadlassen
Rolnaadlassen is een weerstandlasproces en afgeleid van het puntlassen. In plaats van puntvormige elektroden maakt men gebruik van koperen rollen (electroden). Ook deze lastechniek wordt veel toegepast bij dun metaal. De onderdelen worden aan elkaar verbonden door elektrische stroom die door de koperen rollen vloeit. Tijdens dit proces worden de voorwerpen op elkaar geperst.